Verplaatsen van de vlinderstruik
Een vlinderstruik veilig verplaatsen.

Vlinderstruiken laten zich meestal vrij gemakkelijk verplanten, als de wortels zo min mogelijk worden aangetast. Verplanten kan het beste gebeuren als de plant in rust is (vanaf de herfst) of vlak voordat de nieuwe groei begint (einde winter of in het vroege voorjaar). Dan hebben de wortels de beste kans om opnieuw te groeien.

vlinderstruik

Een vlinderstruik stelt zich in op de plek waar hij groeit, qua zon en bodem. Als de omstandigheden veranderen, doordat de vlinderstruik verplaatst wordt, dan moet de plant zich aanpassen. Dat valt niet mee, het herstel duurt even. Meestal verloopt het verdraaien van de bladstand naar het licht toe het snelst. Onder de grond vormen planten wortels. Aan de dikkere wortels groeien heel fijne en kwetsbare haarworteltjes. De dikke wortels functioneren vooral als aan- en afvoerkanalen en ze verankeren de plant in de grond. Via die haarworteltjes nemen planten water en voedingsstoffen op en scheiden ze kleine hoeveelheden afval- en signaalstoffen uit. Als een vlinderstruik wordt verplant, worden grote hoeveelheden minieme haarworteltjes van de plant losgetrokken en krijgt de struik grote moeite met z’n stofwisseling. Dat moet hij eerst herstellen om er niet aan onderdoor te gaan. Tijdens die herstelperiode kunnen andere delen van de plant worden opgeofferd omdat daar niet voldoende voedingsstoffen en/of water voor beschikbaar zijn. Hoe sneller een plant zich herstelt, des te minder kans op schade.

Doe het dus alleen als er goede redenen voor zijn en let op de wortels tijdens het verplaatsen. Kies ook de juiste periode.

 Klik hier!

Reacties zijn gesloten.