De Vlinderstruik!
Wat is een vlinderstruik?

De vlinderstruik (Buddleja davidii) of herfstsering is de bekendste soort uit het geslacht Buddleja door zijn populariteit als tuinheester. In Europa is de soort vooral als tuinplant in gebruik maar de plant komt ook verwilderd voor.

vlinderstruik

De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat de plant veel vlinders aantrekt. En heet ook herfstsering, omdat de bloeiwijze op die van de seringen lijkt. De plant bloeit met langwerpige bloei van juli tot september

De struik kan enige maar geen zeer strenge vorst verdragen, bij ong. -15 graden Celsius kan de plant sterven.

De bloemen van de wilde soort zijn lichtpaars, maar kwekers hebben ook donkerpaarse, roze en witte cultivars ontwikkeld. Geel bloeiende vlinderstruiken in Nederlandse tuinen behoren meestal tot Buddleja x weyerana, een hybride waarvan B. davidii een van de ouders is. Deze is matig winterhard. De meeste vlinderstruiken zijn bladverliezend maar er zijn ook groenblijvende soorten, de struik kan zo’n drie meter hoog worden.

De naam Buddleja is afgeleid van de Engelse botanicus Adam Buddle, de toevoeging Davidii verwijst naar de Fransman pater Armand David. De naam wordt soms als Buddleia gespeld, maar de versie met de j is de correcte (oudste) naam. De plant komt van origine waarschijnlijk uit China, maar nu zijn er meer dan honderd soorten bekend, waarvan de ‘in de winter groen blijvende B. globosa die bloeit met geurende gele ‘bollen’ en de sierlijke B. alternifolia met lila bloei kort op de afhangende takken tegenwoordig vaker in onze tuinen verschijnen.

 

klik hier!

 

Reacties zijn gesloten.